EDZŐVÁLTÁS – A változások évét élik a dorogi kézisek, erről beszélgetett Dudás Dóra új vezetőedzőnkkel Gula Gabriellával.

Mesélj kérlek a kezdetekről, mikor, hogyan kerültél kapcsolatba a sporttal.

Borzasztóan mozgékony és energiával teli gyerek voltam, a labda is mindig előkerült, ha játékról volt szó, így édesanyám elvitt 5 éves koromban egy kézilabda edzésre, és ott kezdődött minden… Egészen 14 éves koromig dorogi színekben játszottam, nagyon jó kis csapat volt abban az időben, többen elkerültek nagyobb klubokhoz. Székesfehérváron töltöttem a gimnáziumi éveimet, és az akkori, Alcoa Fehérvár KC NBI-es serdülő és ifi csapatában játszottam. Sajnos engem is elértek a sérülések és Fehérvárról Pécsre mentem továbbtanulni, és végeztem el a sportszervezői szakot a Pécsi Tudományegyetemen, valamint a kézilabda edzői képesítésemet is.

Hogyan és mikor kerültél a Dorog kézilabda csapatához?

Főiskolai tanulmányaim után 2016-ban hazaköltöztem Dorogra és korábbi edzőm, Pinczés Tímea segített elhelyezkedni edzőként a Dorogi ESE-nél. Először U7, U8 és U13 utánpótlás csapatokkal foglalkoztam, majd ezután erőnléti edzőként kezdtem tevékenykedni a felnőtt és az ifjúsági csapatoknál.

Biztosan sokan kíváncsiak, pontosan mit is csinál egy erőnléti edző. Pár szóban bemutatnád a munkádat?

A kézilabda mellett a karate világába is belekóstoltam, ahol egy kedves barátomnak segítettem a nemzetközi versenyekre való felkészülését. Innen jött a gondolat, hogy szívesen elmozdulnék az erőnléti, személyi edzés irányába, mert már akkor is úgy gondoltam, hogy ez hasznos lehet a kézilabda pályán is. 2018-ban az MKSZ által indított első, kézilabda erőnléti edzői tanfolyamot végeztem el. Az akkori NB1/B-be feljutó felnőtt csapatnál kamatoztattam a megszerzett tudásom, azóta ez már kiterjed az utánpótlás korosztályra is.

Elkezdtünk csapatként dolgozni, erőnléti edzőként a vezető edzővel közösen raktuk össze a koncepciót, az én feladatom főként a kondicionális képességek fejlesztése volt.  Nagyobb hangsúlyt fektettünk a speciálisabb állóképesség fejlesztésre és erőfejlesztésre. Szívügyem a prevenció és a sérülésmegelőzés, így erre is kiemelten figyelek. Jól működött a közös munka, látványos fejlődésen mentek keresztül a lányok, azóta is tartjuk ezt a munkamorált.

Mindezek után adódik a kérdés, hogy került képbe a vezetői poszt?

Az idei tavaszt a szüneteltetések és felfüggesztések időszaka jellemezte, nehéz és komoly döntések meghozatala következett az egyesületünk életében. Az NBI/b-ből való visszalépés nyomán a vártnál és indokoltnál nagyobb játékos mozgások indultak be. A nyár folyamán toborzásba kezdtünk, és egy teljesen megújult csapattal, visszatérőkkel, régi és új arcokkal (játékosokkal) vágtunk bele az NBII-es bajnokságba, Géber Károly vezetésével.

Edzői munkásságom során már többször szóba került a vezetőedzői pozíció, de most éltem az újra felkínálkozó lehetőséggel, és hétfőtől már vezető edzőként végzem munkámat, az ifjúsági és a felnőtt csapat mellett.  Kemény Dénes szavait idézve, hogy miért is vállaltam el: „A teljesítőképességünk határa sokkal messzebb van annál, mint amit gondolunk magunkról”.

Nagy megtiszteltetés és kihívás is egyben, ezúton is szeretném megköszönni a bizalmat Vig Attilának, a stábnak és nem utolsó sorban a lányoknak! Továbbra is csapatban dolgozunk, Körmöczi Bea kapusedző és szakmai kérdésekben Erdős Krisztián kollégám is támogat. Optimistán tekintek az előttünk álló kemény munkára, úgy gondolom, hogy megfelelő edzésmunkával képesek leszünk csapatként fejlődni és előre lépni. Nagyon jó kis csapat állt össze, mindenki maximálisan beleáll a feladatba, az edzésmunkába, így bátran ki merem jelenteni, hogy én is minden tőlem telhetőt meg fogok tenni a fejlődés érdekében. Bízom a közös munkában és a csapatban!

Végig kísérted már két vezetőedző munkásságát a csapat mellett. Miben lesz más a szemléleted?

Szeretném az erőnléti vonalat tovább vinni, ahogy eddig is kézilabda specifikus gyakorlatokkal fűszerezve. Elsősorban a védekezésben látom a nagyobb hiányosságot, így arra fogunk jobban ráfeküdni. Látok a csapatban fantáziát, így szeretnék támadás és védekezéstaktikában is új dolgokat kipróbálni, jobban forgatni a csapatot, jó képességű játékosok, úgyhogy kíváncsian várom, mit lehet belőlük kihozni.

Sok sikert kívánunk Gabinak és a csapatnak!

Hajrá Dorog!